Sunday, February 1, 2015

Egyptian Semolina Cake. Agyptischer Grieß Kuchen . البسبوسة المصري


This is a very popular and well known Egyptian delicious recipe. It's made of Semolina Flour & soaked with light Sugar Syrup . It's a family favourite specially in the holly month of Ramadan , as it provides us with the Energy needed during fasting :)
I've searched a lot for many recipes & this one is my favourite , it's Sally Foad's recipe ,she's a well known Egyptian Chef . I love this recipe it's really a no fail one !

Ingredients: 


( I used the measuring cups )

1 1/2 Cups Semolina
1/2  Cup Shredded Cocoanut
200 gm Yogurt
100 gm  Melted Butter
1/2 Cup Sugar
1 teaspoon Baking powder
Roasted Nuts for decoration (optional )

Sugar Syrup : Recipe here : http://drolacooks.blogspot.de/2014/11/sugar-syrup-zuckersirup.html

Preparation:

Preheat the Oven to 200°C
In a Bowl , mix "with Hands" Semolina & Butter ,very good till Semolina is coated very well with Butter.
Add Coconut & continue mixing with hands .
Add the rest of the ingredients & mix well. (This Batter is Thick )
Put in a 24 cm Cake form & try to smooth the surface with a spatula.
Enter the Oven for nearly 30 minutes till the top is golden Brown.
Take from Oven & directly pour the "Hot" Syrup on the "Hot" Cake (Basbousa) .
Leve it for 10 minutes till the Cake abosorbs all syrup.

Serving:
Warm or Cold  & it's delicious with Whipped cream.
Keep in an airtight container to keep it fresh.




Ägyptischer Grieß-Kuchen

Zutaten:

1 1/2 Tassen Hartweizengrieß
1/2 Tasse geraspelt Kokosnuss
200 g Joghurt
100 g geschmolzener Butter
1/2 Tasse Zucker
1 Teelöffel Backpulver
Geröstete Nüsse für die Dekoration (optional)

Zuckersirup : Rezept : http://drolacooks.blogspot.de/2014/11/sugar-syrup-zuckersirup.html


Zubereitung:

Den Backofen auf 200 ° C vorheizen.
In einer Schüssel "mit den Händen" Grieß & Butter mischen, bis Grieß sehr gut mit der Butter überzogen.
Kokosnuss hinzufügen & weiter Mischen mit den Händen.
Fügen Sie die restlichen Zutaten und gut mischen. (Dieser Teig ist dick)
Den Teig in einer 24 cm gebutterte Kuchenform legen und die Oberfläche mit einem Spatel glätten.
Im Backoven geben für ca.30 minuten bis der Goldbraun ist.
Nehmen Sie vom Ofen und dirket dem heißen Kuchen mit dem heißen Sirup gießen.
Lassen Sie den Kuchen für ca.10 Minuten, bis den Sirup ist aufgenommen.

Servieren:
Warm oder Kalt ,oder mit Schlagsahne.



البسبوسة 

هذه الوصفة الجميلة هي وصفة شف سالي فؤاد ، عجبتني جدا ، أحلى وصفة بسبوسة عملتها :) الوصفة في الفيدو دة
https://www.youtube.com/watch?v=Hm_AKlIN1-M