Pages

Wednesday, December 12, 2012

Saffron Shrimp Rice. Safran-Garnelen-Reis. أرز بالجمبري والزعفران


This is a perfect side dish beside fish or seafood dishes. Saffron is not a must in this recipe ( I know it's really expensive , I only have 1 gm of it :) ) it just gives Rice a wonderfull golden color & flavour. It's easy & fast & you can add vegetables to this recipe & it will become a whole meal without any side dishes.


Ingredients: (for 4 persons)

1 1/2 cup Basmati Rice (you can use any othe type of Rice)
1 chopped middle sized Onion
300 gm Shrimps (cleaned & washed)
3 Tablespoons Oil
1/4 Teaspoon Saffron
4 Table spoons green beans  (optional)
Salt
Parsley for garnishing

Preparation:

In a skillet over medium heat add the Oil & Chopped Onion & stirr .
Add Shrimps & stirr for nearly 3 minutes , It will pour its water in the skillet.
Add the Rice & add 2 Cups of  "hot" Water with Saffron dissolved in them .
Add Salt according to taste.
Reduce the heat & leave to cook for 15-20 minutes.
5 minutes before being completely cooked, add the Beans & stirr & leave them to cook for the last 5 minutes.

A Tip:
 * You add less water then the normal amount of water you are used to, as there's excess Water from shrimps.
 * You should dissolve Saffron in the hot Water before adding it to the skillet to prevent forming clumbs of colors of Saffron.

 Safran-Garnelen-Reis

Zutaten: für 4 personnen)

1 1/2 Tasse Basmati Rice
1 gehackte mittelgroße Zwiebel
300 g Garnelen (gereinigt und gewaschen)
3 Esslöffel Öl
1/4 Teelöffel Safran
4 Esslöffel grüne Erbsen (optional)
Salz
Petersilie zum Garnieren
2 Tassen heisses Wasser

Zubereitung:

In einem Topf bei mittlerer Hitze Öl & gehackte Zwiebel geben & rühren.
Garnelen geben & rühren, ca. 3 minuten.
Safran im Heiße Wasser auflösen.
Reis im Topf geben & mit Safran Wasser gießen.
Mit Salz schmecken.
Bei shwacher hitze ca. 15-20 minuten kochen.
5 minuten vor dem komplett kochen, die Erbsen hinfügen & rühren & dann 5 minuten noch kochen.
Mit Petersilie garnieren.





أرز بالجمبري والزعفران 

المكونات : ١  ١/ ٢ كوب أرز بسمتي / ٣٠٠ جم جمبري مقشر ومغسول / ١ /٤ ملعقة صغيرة زعفران (من الممكن الإستغناء عنها) / ٣ ملاعق كبيرة زيت / ١ بصلة متوسطة مبشورة / ٤ ملاعق بسلة (إختياري) / ملح / بقدونس للتزيين

الطريقة: في حلة متوسطة أضيفي الزيت والبصله وقلبي حتى تصفر ثم ضيفي الجمبري وقلبي ٣ دقائق حتى تطرد الماء بداخلها
ذوبي الزعفران في ٢ كوب ماء ساخن أو مغلي حتى لا يتكتل الزعفران لو اضفناه مباشرةً فوق الرز.
أضيفي الرز للحلة وفوقه الماء المغلي بالزعفران واخفي الحرارة حتى يستوي على نار هادئة (حوالي ٢٠ دقيقة)
أضيفي الملح حسب الرغبة
٥ دقائق قبل تمام النضج أضيفي البسلة وقلبي ثم اتركيها لتنضج حوالي ٥ دقائق أخرى مع الرز
زييني الرز بالبقدونس المفروم التذق قبل التقديم وبالهنا والشفا

1 comment: