Halawet el jibn is the arabic name for cheese dessert , as it's made mainly of Mozzarella plus semolina & water . It's really easy & all guests will love it. It's an oriental dessert , Originally made in Syria , there isn't much written about its history anywhere unfortunately , I only know that it's an oriental dessert that we used to eat more during the holy month of Ramadan , I guess because we all search for a sweet thing to eat after fasting for many hours. I've been searching for a nice recipe since a long time & my friend gave me her recipe that I modified a bit to get this very nice & delicious recipe , I did it for some German guests who wanted to try something oriental & they loved it ! Hope you all try it & I'm sure you'll all love it :)
Ingredients : (makes 20-25 pieces )
* I used measuring cups*
3/4 cup Semolina
1/2 cup water
1/2 cup Sugar
1 1/2 Cup grated Mozzarella
250 gm Mascarpone
Sugar syrup , Recipe here : http://drolacooks.blogspot.de/2014/11/sugar-syrup-zuckersirup.html
Preparation :
1)In a Sauce pan , add semolina, water, sugar & mozzarella over medium-high heat & keep stirring till you have a thick & sticky dough.
2)Leave the dough to cool a bit.
3)Spread the dough over a plastic wrap layer & roll it out between 2 layers of plastic wrap (Cling film ) because the dough is too sticky to roll , then remove the above plastic wrap & cut the edges making a big rectangle.
4)Put the mascarpone in a piping bag ( or a simple plastic bag ) & make a round opening & pipe the mascarpone over the long border of the rectangle .
5)Roll the dough using the plastic wrap over the mascarpone filling , till you cover the filling completely , then cut the dough along the long border of the rectangle
6) Repeat the process once again with the rest of the dough & mascarpone , now you will have 2 rolls.
7) Put the Dough roll in the fridge for 1 hour to rest & cool , then remove the plastic wrap & cut each roll carefully into 10-12 pieces ( you have to use a sharp knife & clean the knife after each cut for clean ends)
8) place the Halwa pieces in a plate & pour the sugar syrup over them & sprinkle some Pistachios or any other nuts .
Heat all ingredients together till you have a sticky dough سخني كل المكونات على نار متوسطه حتى الحصول على عجينه سميكه |
Put Mascarpone in a piping bag to make it easy to spread ضعي القشطة أو جبن الماسكربون في كيس بلاستيك حتى يكون سهل الفرد |
Spread the mascarpone along the long border of the rectangle افردي القشطة بطول الضلع الطويل للمستطيل |
Roll the dough around the mascarpone filling using the plastic wrap لفي العجينه حول القشطه بمساعده ورق البلاستيك |
حلاوة الجبن
حلوة الجبن حلوة شرقيه ، حاولت ابحث عن الأصل وجدته سوري من مدينه حماه السوريه ، هي حلوة لذيذه جدا ، و ضيف مستمر في البيوت الشرقيه خصوصا في شهر رمضان الفضيل
المكونات : ( لعمل تقريبا ٢٠-٢٥ قطعه )
٣/٤ كوب سميد
١/٢ كوب ماء
١ و-١/٢ كوب جبن موزاريلا مبشور
١/٢ كوب سكر
٢٥٠ جم قشطه أو جبن مسكربون
شربات : الوصفه هنا http://drolacooks.blogspot.de/2014/11/sugar-syrup-zuckersirup.html
الطريقه:
١) يوضع السميد ، الماء ، السكر، والموزاريلا في وعاء على نار متوسطه مع التقليب المستمر حتى نحصل على عجينه سميكه و ثقيله ،لكن ناعمه
٢) تترك العجينه لتبرد قليلا ، ثم تفرد على ورق بلاستيك ( نايلون) ، و نضع فوقها طبخ أخرى من النايلون و تفرد بنشابه ، و تقطع الأطراف حتى نحصل على مستطيل كبير
٣) نضع القشطه في كيس حلواني أو كيس بلاستيك مع عمل فتحه في طرفه و نفرد القشطه بطول المستطيل ثم نلف العجينه حول القشطه ( بمساعده النايلون ) حتى تغطي القشطه تماما و نقطع العجينه بسكين
٤) نكرر نفس الخطوات مع باقي العجينه حتى نحصل على ٢ رول من العجين المحشيه بالقشطه
٥) نترك رول العجين في الثلاجة حوالي ساعه ثم نبدأ تقطيع كل رول إلى حوالي ١٠-١٢ قطعه
٦) نرص الحلوى في طبق ثم نسقيها بشراب السكر و نرش بعض المكسرات على السطح و بالهنا والشفا
في محاوله مني لكسر الروتين قدمت حلاوه الجبن في كاسات مع الفواكه وكانت لذيذه جدا
نضع ملعقه أو إثنين كبار من العجين ، و فوقهم ملعقه من القشطه ثم العسل ثم فواكه الموسم
Another way (my invention ) to serve this nice recipe is by serving in glasses , simply put 1-2 spoons of dough in a glass plus some mascarpone, sugar syrup & decorate with fruits then enjoy :)
Only Eats
ReplyDeleteشركة كشف تسربات المياه بالجبيل
Cảm ơn bài viết của bạn, món ăn sao thấy ngon, rất ngon , mời bạn tham khảo thông tin >>> Chi phí niềng răng mắc cài tự đóng bao nhiêu tiền? ?
ReplyDelete