Pages

Monday, March 20, 2017

Rice meatballs . Koftit Roz. كفتة الرز



This is a typical Egyptian dish ,made of rice meatballs soaked in delicious Tomatoe Sauce . Rice meatballs with Egyptian rice is one of my favourite dishes , it's so tasty and easy to make , you can eat it with rice or bread , or combine it with potatoes and eat it as a full meal.
It's made of minced beef meat and ground rice . You can either use the blender or kitchen machine to grind rice into a powdered form , or simply use rice flour . Earlier ,there wasn't any rice flour in the market ,so we had to grind rice at home and it was a bit hard because sometimes you can't have the powdered form that you are looking for , now with the presence of rice flour , doing this recipe became easier.



Ingredients :



Meatballs :

500-700 gm Beef minced meat
1 cup (measuring cups ) Rice flour
1 medium sized Onion
a small bundel of Parsely (nearly 1/2 a cup finely chopped )
a small bundel of Dill(nearly 1/2 a cup finely chopped )
Oil for frying (not
Salt & Pepper

Tomatoe Sauce :

5 Garlic cloves finely chopped
1 Table spoon Oil
2 Cups (500 ml ) of Tomatoe Juice ( I used the canned ones ) ( you can use tomatoe paste and water)
2 Cups water
1 Beef Bouillon cube
Salt , Pepper , and Cumin to taste
Optional : 1 Large Potatoe cut into small cubes

Preparation : 

In a kitchen machine mix all meatballs ingredients ( Ground beef , Parsely, Dill , Onion, Rice flour , Salt & Pepper ) till you get a soft dough . (You can mix by hand too after finely chopping Onion & herbs)
Form meatballs into small balls (or finger like )
Fry in Oil (not deep frying) (picture)
In a Pot, add 1 tablespoon of Oil & the finely chopped Garlic & fry till golden ( not burned) & add the Tomatoe sauce , water & Beef bouillon cube ,then add the fryed meatballs.
leave to simmer for nearly 30 minutes . Then add Salt, Pepper, and Cumin according to taste.
You can add Potatoe cubes in the last 20 minutes.
Serve with Rice.

**Freezing Tips for less preparation time:

You can mix the meatballs ingredients and freeze the *dough , or you can form the dough into *balls or finger like and freeze at this point , or you can *fry the meatballs then freeze !
This saves a lot of cooking time specially in the holy month of #Ramadan


Shape into small balls
الكفته على شكل كور صغيره قبل التحمير 

After frying
بعد التحمير 


كفتة الأرز 

المكونات :
للكفته :
٥٠٠-٧٠٠ جرام لحمه مفرومه
كوب دقيق رز ( أو نطحن رز في المطحنه حتى نحصل على كوب )
بصلة مفرومه ناعم
بقدونس مفروم ناعم ( حوالي نصف كوب )
شبت مفروم ناعم ( حوالي نصف كوب )
ملح وفلفل 
زيت للقلي

الصوص :
كوبين عصير طماطم ( ٥٠٠ جم تقريبا ) ( أو ممكن إستخدم صلصة طماطم و ماء )
كوبين ماء 
مكعب مرقه لحم 
٥ فصوص كبيره ثوم مفروم ناعم 
ملعقه كبيره زيت 
ملح و فلفل و كمون 
*إختياري : ١ بطاطس كبيره ( أو ٢ وسط ) مقاطعه مكعبات صغيره 

الطريقه :

تخلط جمع مكونات الكفته ( لحم مفروم ، بصلة ، دقيق رز ، بقدونس ، شبت ، ملح و فلفل ) في العجانه أو باليد ، حتى نحصل على خليط ناعم  ، ثم نشكل الكفته على شكل كور صغيره أو صوابع.
تحمر الكفته في زيت قليل على كل الجوانب
في حله على النار نضع ملعقة زيت و نحمر فصوص الثوم المفرومه ناعم حتى تصبح ذهبيه ، ثم نضيف عصير الطماطم و مرق اللحم و الماء ، و الكفته المحمره
نتركها على نار متوسطه حتى تنضج حوالي نصف ساعه
ممكن إضافة البطاطس في أخر ١٥-٢٠ دقيقه تقريبا
نضيف الملاح و الفلفل و الكمون حسب الذوق ( من الممكن أيضا اضافه كسبره ناعمه )  

** نصائح للتجميد لتقليل وقت الاعداد :
من الممكن تجميد الكفته عند ثلاث مراحل : بعد عجن اللحمه مع الرز ، و تجمد في أكياس في الفريزر كعجين . أو ممكن عمل كور أو أصابع ثم التجميد ، أو ممكن التحمير ثم التجميد ، و دة بيوفر وقت كتير خصوصا في #رمضان 



DELICIOUS !





** نصائح للتجميد لتقليل وقت الاعداد :
من الممكن تجميد الكفته عند ثلاث مراحل : بعد عجن اللحمه مع الرز ، و تجمد في أكياس في الفريزر كعجين . أو ممكن عمل كور أو أصابع ثم التجميد ، أو ممكن التحمير ثم التجميد ، و دة بيوفر وقت كتير خصوصا في #رمضان 


1 comment: