Clafoutis ,pronounced (klafuti) , is a french dessert made originally with cherries, arranged in a baking dish & covered with a batter thinner then the Cake one . It can also be made with Strawberries ,but I decided to do it with Clementine as we are in the winter season now. Its taste is somehow like a mixture of custard & souffle´ & cake. I like it warm as it's more moist & tender. This is an easy recipe, I did it in small ramekins but you can make it in a big baking dish & cut it into slices. hope you try it & give your feed backs :)
Ingredients : (4 medium sized ramekins)
2 cans preserved Clementine each can 175 gm or fresh 8 clementines peeled & sectioned
3 eggs
4 Tablespoons Sugar
4 Tablespoons Flour
200 ml whipping cream
200 ml milk
Zest from 1 Clementine
Butter & Flour for your ramekins
Preparation:
Prepare your Ramekins by brushing them with Butter & dusting them with flour.
Preheat the oven to 180°C.
Arrange Clementine in your ramekins ,they should fill nearly 2/3 of them.
Mix all other ingredients with an egg whisk till you have a smooth batter.
Divide your batter over Clemntine in the 4 ramekins.
Enter the oven for around 25 minutes or till a toothpick inserted in the middle & comes out clean.
N.B. Take care the batter will inflate inside the oven & sink again after bringing it out, this is normal.
You can dust with powdered Sugar.
Clafoutis mit Mandarin
Clafoutis, ausgeprägt (klafuti), ist ein französischer Nachtisch ,ursprünglich mit Kirschen, in eine Auflaufform angeordnet und bedeckt mit einem Teig. Sie konnen auch Clafoutis mit Erdbeeren machen. Sein Geschmack ist irgendwie wie eine Mischung aus Pudding & souffle '& Kuchen. Jetzt es ist Wintersaison, deshalb habe ich Calfouti mit Mandarin gemacht!
Zutaten: (für 4 mittleregroße Förmchen )
2 Dosen Mandarin je.175 gm
3 Eier
4 Esslöffel Zucker
4 EL Mehl
200 ml Schlagsahne
200 ml Milch
Mandarinschale
Butter & Mehl für Ihre Förmchen
Zubereitung:
Ofen auf 180°C vorheizen.
Die Förmchen mit Butter & Mehl vorbereiten.
Mandrin abtropfen lassen.
Mandarin in eure Förmchen geben , sie sollen ca. 2/3 Förmchen füllen.
Alle Zutaten mit einem Schneebesen shaumig schlagen.
Den Teig gleichmäßig über die Mandarine gießen.
Im bbackofen ca. 25 minuten goldenbraun backen.
Mit puderzucker bestreuen (optional)
(كلافوتي الكلامنتين (اليوسفي
الكلافوتي هي حلوى فرنسية الأصل ، تصنع أساساً من الكريز ثم بدأت تصنع من الفراولة ، طعمها جميل تقريباً مزيج ما بين الكسترد والسوفليه والكيك . أنا أفضل أكلها دافئة لأنها تكون طرية جداً ، أنا جربتها مع الكلمنتين وكنت لذيذة جداً، أرجو أن تجربوها مع فاكهتكم المفضلة لأنها ستعجبكم جداً
المكونات: 8 كلامنتين مكشرين ومفصصين أو الكلمنتين الموجود في العلب / ٣ بيضة / ٤ ملعقة كبيرة سكر / ٤ ملعقة كبيرة دقيق / ٢٠٠ مل لبن / ٢٠٠ مل كريمة لباني /بشر قشر الكلمنتين / زبدة ودقيق لدهن الراميكانز (صواني الفرن الصغيرة )
الطريقة : سخني الفرن على ١٨٠ درجة . ثم حضري ٤ أطباق فرن صغيرة بدهنها بالزبدة وتغطيتها بالدقيق
رصي الكلامنتين في الأطباق حتى يملى ٢/٣ الطبق ثم اضربي باقي المكونات معا وصبي الخليط فوق الكلامنتين
إدخليه الفرن حوالي ٢٥ دقيقة حتى تمام النضج ثم اخرجيه ورشيه بالسكر البودرة .
ملحوظة : سوف ينتفخ داخل الفرن ويهبط بعد الخروج من الفرن
Powered by eRecipe.com
What an easy and delicious dessert! I love the individual servings. I have some cara cara oranges that should would perfect for this treat!
ReplyDeleteYES Mjski, please try & tell me :)
DeleteDr Ola, i think i might be your hugest fan! I found your blog a couple of days ago and I think i've read nearly every post! I'm going to make the condensed milk cake this afternoon! do you mind if i share a recipe or two on my blog at some point? Of course I would link back to you and say that they are your recipes :)
ReplyDeleteAnyways, I can't wait to try all of these yummy things!
Thankssssss a million for your sweet words <3
DeleteSure you can share, please do :)