Sunday, January 13, 2013

Egyptian Sahlab. Ägyptisches Sahlab getränk . السحلب المصري


"Sahlab" is the official winter drink in Egypt. It's made of milk, Starch  & nuts. Sometimes I get that amazing nostalgic feeling when we used to sit in front of TV in the long cold winter nights with all family members gathered & making a huge pot of "Sahlab" & enjoy the happy & most important funny family events & laughing till late hours of the night ,then going to sleep with a big happy smile on our faces, whenever I get that feeling , I run to the kitchen & do a smaller pot of "Sahlab" for my small family ,waiting anxiously for summer to come to enjoy those huge family gatherings once again!



Ingredients : (for 2 )

1 3/4 cup Milk
2 Tablespoons Whipping cream
2 Teaspoons Starch
2 Tablespoons Sugar
2 Teaspoons shredded Coconut
Vanilla
Cinnamon
Nuts (use your favourite roasted nuts & amount according to taste)

Preparation:

In a small Sauce pan add all ingredients (except nuts) & whisk them well while still cold.
Take the pan over medium heat & keep stirring till it reaches the boilng point & thickens.
Remove from heat & pour into your mugs & sprinkle some nuts on top & enjoy!




Ägyptisches Sahlab getränk

"Sahlab" ist der offizielles Winter getränk in Ägypten. Es ist aus Milch, Stärke & Nüssen. Manchmal bekomme ich die nostalgisches Gefühl, wenn wir vor dem Fernseher in den langen, kalten Winternächten mit allen Familienmitglieder zusammen sitzen und machen einen großen "Sahlab" Topf und genießen die lustige familie geschichte & lachen bis spät Stunden der Nacht, dann werde mit einem großen glücklichen Lächeln schlafen, wenn ich das Gefühl bekomme, laufe ich in die Küche und mache einen kleineren  "Sahlab" Topf für meine kleine Familie :)

Zutaten: (für 2)

1 3/4 Tasse Milch
2 Esslöffel Schlagsahne
2 Teelöffel Stärke
2 Esslöffel Zucker
2 Teelöffel  Kokosnuss
Vanillezucker
Zimt
Nüße ( Ihre Lieblings gerösteten Nüssen & menge nach geschmack)

Zubereitung:

Alle Zutaten (auser Nüße) in einen Topf geben & mit dem Schneebesen schlagen bis alles gut vermischt ist.
Bei mittlerer Hitze auf den Herd stellen & unter ständigem Rühren zum kochen bringen.
Im Becher geben & mit Nüße streuen.



السحلب المصري 

(المكونات : (٢ كوب

١ ٣/٤ كوب لبن / ٢ ملعقة كبيرة كريمة لباني / ٢ ملعقة كبيرة سكر / ٢ ملعقة صغيرة جوز هند / ٢ ملعقة صغيرة نشا / فانيليا / قرفة / مكسرات محمصة حسب الرغبة

الطريقة : نضع جميع المكونات( ما عدة المكسرات) في حلة صغيرة ونخلطهم جيداً بمضرب البيض.
نضع الحلة على النار ونسخن الخليط مع التقليب المستمر حتى درجة الغليان ثم نطفئ النار ونصب السحلب في الأكواب ونرش المكسرات فوق السحلب 



6 comments:

  1. Am in love with this shot! no kidding. it's the first time to know that I can make shlab from scratch as I always buy it ready-made!

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    1. Yes, you can :) now you should give it a try :)

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  2. What sort of starch? Corn starch?

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  3. Thank you so much for this!!! I was missing this drink, and could not remember the name! I was previously married to an Egyptian, and he introduced Sahlab to me, and it's been forever since I've had it! Thank you, again, for this! :)

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    1. Well Kimmy, Happy you found it, hope you try it & like it :)

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