Tuesday, January 8, 2013

Semolina pudding . Grießbrei . بودنج السميد


Semolina is the purified wheat midling of durum Wheat. Semolina is a good source of Protein as well as a source of beta carotene which is important for the immune system. 
This Semolina pudding (or porridge) is a "delicious" German dessert that I personally love & it's ideal for kids as well, it takes only 10 minutes in preparation & an hour cooling ,than simply serve it with fresh fruits, fruit sauce , Jam or simply alone! I see it as an ideal easy guest dessert option!
Here is the basic recipe I always use, it's creamy & delicious:


Ingredients : (4 servings )

600 ml Milk
200 ml Whipping cream
4 Tablespoons Sugar (or according to your taste )
1/2 cup coarse Semolina
1 teaspoon Vanilla powder

Preparation:

In a sauce pan put all ingredients together & whisk well till everything is well blended.
Take your pan over medium heat & keep stirring (with an egg whisk) till it reaches the boiling point.
Reduce the heat to very low heat & keep stirring for 5 minutes, till it thickens.
Remove from heat & pour into your glasses or plates.
Cool in the fridge for nearly 1 hour, or you can serve it warm.
Serve with fruit Sauce, I used here "winter fruit" frozen mix & here is the recipe:



Grießbrei

Zutaten: (für 4)


600 ml Milch
200 ml Schlagsahne
4 Esslöffel Zucker (oder nach Geschmack)
1/2 Tasse  Grieß
1 päckchen Vanillezucker

Zubereitung:

In einem Topf alle Zutaten geben & mit einem Schneebesen schlagen, bis alles gut vermischt ist.
Bei mittlerer Hitze auf den Herd schlagen & bis zum kochen bringen.
Reduzieren Sie die Hitze (auf niedreger Hitze )  rühren für 5 Minuten(bis dick ist).
Vom Herd nehmen & in deine Gläsern oder Schäler geben.
Im Kühlschrank für ca.1 Stunde kühlen. (oder warm servieren)
Servieren mit Obst Sauce, habe ich hier mit "winterobst" gefrorene mix & hier ist das Rezept:
http://drolacooks.blogspot.de/2012/09/strawberry-sauce.html



بودنج  السميد 

يعتبر هذا البودينج أحد الحلويات المشهورة جداً في ألمانيا خصوصاً في مناطق الجنوب . هذه حلوة مفضلة لي شخصياً لسهولة عملها ،فهي تحتاج فقط إلى ١٠ دقائق وتكون جاهزة للاكل إما دافئة أو باردة بعد ساعة في الثلاجة ،وتقدم مع سوس الفاكهة أو الفاكهة الطازجة أو المربى أو تؤكل بدون أي إضافات ومن الممكن إضافة أي نكهات محببة لديكم مثل القرفة .

المكونات : ٦٠٠ مل لبن / ٢٠٠ مل كريمه لباني (أو استبدالها بلبن ) / ١/٢ كوب سمولينا خشن / ١ ملعقة صغيرة فانيليا بودر / ٤ ملاعق كبيرة سكر 

الطريقة : في حلة صغيرة تذاب كل المكونات معاً  ثم نأخذ الحلة على نار وسط ونستمر في التقليب حتى الغليان   
نخفض النار حتى أقل درجة ونستمر في التقليب المستمر بدون توقف لمدة ٥ دقائق حتى يصبح الخليط تخين 
نصب البودينج في الأكواب المخصصة له ونقدمه دافئ أو نتركه في الثلاجة حوالي ساعة حتى يبرد. ثم يقدم مع سوس الفواكه. الوصفة هنا : http://drolacooks.blogspot.de/2012/09/strawberry-sauce.html




No comments:

Post a Comment