Tuesday, June 23, 2015

Spaghetti with Mussels & Shrimps . المكرونة الاسباجتي ببلح البحر والجمبري


After a whole year of shooting this recipe , At last had some time to write it :)
Actually now we are celebrating the holy month of Ramadan & I do search for very easy & fast recipes to do without wasting feel energy in the Kitchen :) Just made this yesterday again & wanted to share this super easy & delicious recipe with you.
One year ago I tried -for the first time- doing Mussles at home & found them too delicous ! I never tried them before because I never knew how to do them & I'm not a sea food fan & lastly , I was afarid that my kids won't really like it !( I used to eat them only in Resturants on the beautiful beach in Egypt )  Surprisingly , they all loved it & since then I do it a lot as a side dish & they sneak into the kitchen to eat it from the pot :) ( I don't say no for that ) . I do it with so many sauces , Tomatoe Sauce, Garlic & Butter Sauce, Lemon Sauce ...etc. & you can also invent your own sauce !
You can eat it as a side dish or eat it with Pasta ! I personally love it both ways ! Their magical smell brings me back years ago when I ate them on our vacations to the beautiful beach of Alexandria ,Egypt , & brings up all the beautiful beach memories to my mind (Childhood memories are pricless! )
Now let's start with the "How to cook Mussles" basics :



HOW TO COOK MUSSELS
 I don't actually name it "cook" ,it's more like "steaming" & they usually take few minutes to open up & compeletely cook !




1. wash Mussels with running Water
2. Remove all opened Mussels (even if 1-2 mm open ) or broken ones .
3. Remove the beards (that string coming out of it ) with a knife (or hand)
4. Put in a large sized covered Pan over medium heat with minimal amout of water ,Salt , Pepper & Lemon.
5. You know they are done when all shells are open. (nearly 5 minutes)



Recipe :

Ingredients: (4-6 persons)

500 cooked Spaghetti in Salted Water
500 gm cooked Mussels
300 gm Shrimps
5 Garlic cloves ( finely chopped)
4-5 Table spoons Olive Oil
Scallions chopped (amount you want )
Paprika chopped (amount & color you want )
1 cup Olives (optional )
Parsely (finely chopped )
Salt & Pepper

Preparation :

1. In a large Pan , over medium heat ,add Olive Oil & Garlic & stirr ,till Garlic is yellow & soft.
2. Add Shrimps & stirr for 2 minutes.
3. Add the cooked Mussels (with its Water )& season with Salt & Pepper & mix well.
4. Add the Scallions, Paprika , Olives & Parsely & mix.
5. You can add the Spaghetti to the Mussels & shrimps & mix all together , or add some Spaghetti to your dish & add the Mussels-Shrimps mix directly to it & Enjoy !

some Tips:
** If you find your Spaghetti too dry ,you can add a little bit of Water ,or Olive Oil.
** You can add whatever vegetables you prefer to this recipe .
** You can add cubes of Salmon Fish to this recipe as well, or remove shrimps & replace it by Fish .



 . المكرونة الاسباجتي ببلح البحر والجمبري 

أخيرا و بعد سنة كاملة قدرت اكتب الوصفة الجميلة دي :) إللي فكرني بيها اننا في رمضان ،كل سنة و انتم طيبين :) و أنا بدور دايما على أسهل وصفات اعملها في رمضان ، الوصفة دي مش بتاخد أكتر من نص ساعة بالظبط ،و طعمها رائع و مليانة فوائد  غذائيه كتير . أول مرة أعمل أعمل فيها بلح البحر كان من سنة كاملة ، كنت دايما باكله في مطاعم على البحر في الاسكندرية في مصر ، أو باكله هنا في ألمانيا في مطاعم برضه ،بس مكنتش بعمله لسببين ، اني مكنتش أعرف ازاي أعمل بلح بحر ( مع إنه سهل جدا ) ،و كنت خايفة ولادي ميحبهوش ! لكن عملته الحمدلله و ولادي حبوه جدا ،لدرجة انهم بيروح المطبخ من ورايا يقزقزو فيه ، طبعا كنت بشفهم بس بسيبهم ،لأنه مفيد ليهم ، و طبعا كنت أنا إلي بروح أنضف وراهم :)  ريحة بلح البحر في البيت بترجعني سنين كتير وراء ،أيام الطفوله لم كنا بناكل جندوفلي على البحر ( هي نفس الريحة بالظبط ) ، و طبعا ذكريات كتير بترجعلي من مجرد شم الريحة ( سبحان الله على المخ البشري ) ذكريات بتخليني ابتسم لما أفتكرها من غير حتى ما أحكيها تاني ، بس برضه بحكي لولادي لما يسألوني بتبتسمي ليه ، و بستغرب لمة بلقيهم هما كمان فرحانين بذكرياتي و أنا قدهم في السن  .بلح البحر ممكن يتعمل بصلصات كتير ،ذي الطماطم ، التوم والزبدة ،و الليمون ، و ممكن انتي كمان تخترعي الصلصة اللي تحبيها . الوصفة دي بصلصلة الطم وزيت الزيتون مع المكرونة الاسباجتي ،وصفة جميلة و اتمنى تجربيها لأنها فعلاً سهله و لذيذة جدا  .
الاول حبدأ بأساسيات عمل بلح البحر  


 أساسيات عمل بلح البحر


١) اغسلي بلح البحر بماء جاري غزير 
٢) شيلي أي قطعة مفتوحة أو مكسورة ،حتى لو مفتوحة فاتحة صغيرة لأنها ميتة و غير صالحة للاكل
٣) شيلي الشعر الموجود في طرف بلح البحر ( بالانجليزي شنب أو دقن )  بيدك أو بمقص 
٤) في حلة أو طاسة واسعة ، حطي بلح البحر على نار متوسطة ،مع ماء قليل و ملح و ليمون ، و اتركيه حتى تتفتح كل القواقع  ( حوالي ٥ دقائق 



الوصفة    

المقادير : تكفي ٤-٦ أشخاص 

نصف كيلو مكرونة اسباجتي مسلوقة في ماء مالح  - ٥٠٠ جم بلح البحر - ٣٠٠ جم جمبري مقشر  -  ٥ ملاعق زيت زيتون - ١ كوب زيتون اسود مفصص  - ٥ فصوص توم مفروم - فلفل ألوان مقطع شرائح أو مكعبات ( إختياري ،بأي مقدار ) - بصل أخضر مقطع ( أي مقدار ) - بقدونس مفروم 

الطريقة 

١) في طاسه على نار وسط داعي زيت الزيتون و التوم المفروم و قلبي حتى يصفر التوم قليلا
٢) ضيفي الجمبري المقشر والمغسول و قلبي دقيقتين تقريب
٣) ضيفي بلح البحر ( بالماء الناتج عن الطهي ) و قلبي ،ثم ضيفي البصل والفلفل والبقدونس ، و الملح والفلفل حسب ال
٤) التقديم بطريقتين: إما إضافة السباغتي للخليط بلح البحر والتقليب ثم التقديم . أو وضع الاسباجتي في طبق التقديم ثم وضع جزء من خليط بلح البحر ثم التقليب في الطبق .

نصائح      

* لو الاسباجتي جافة ،ممكن إضافة القليل من الماء أو زيت الزيتون أو الاثنين معا
* من الممكن إستخدام أي خضروات مع هذه الوصفة ( بروكولي ،جزر،بسله
* من الممكن إستبدال الجمبري بسمك سلمون مقطع مكعبات ،أو إستخدام الاثنين معا  

1 comment:

  1. That make up return made my smirks teary since my amateur premonition the archetype singing, detrimental absolutely consequently it is too well written for the 6 grader, on the alternative fist similarly--assist flavorless strenuous importantly--so in the raining nexus everywhere a preteen plus an juvenile appropriate resonant considers. porno amatoriale

    ReplyDelete