Sunday, July 12, 2015

Egyptian Puff Pastry Pudding ( Um Ali ) . أم علي



Um Ali (or Om Ali ) is a typical authentic Egyptian delicious dessert that kids & adults love !It's made of thin Pastry chips (made of Puff Pastry or Filo ) blended with cream & Milk & Nuts , I'm sure now that you can imagine how it amazingly  tastes ! 

Name Story : 

It literally means " Ali's Mother " ( Ali is an Egyptian Boys' name & Um means Mother ) ! There's a story behind the name (somehow bloody! ) that goes back Hundreds of years into Egyptian History (year 1250 ) during the Era of Ezz Eldin Aybak ,the first of Mamluk Sultans of Egypt. He had two Wives , the first is "Um Ali" & the second was " Shagaret Aldorr" . Shagaret eldorr was roled Egypt for nearly 80 days after her first Husband's ( Elsaleh Negm Eldin Ayoub ) death, as she was a very powerful Woman  . Aybak married her latter , and she forbade him from seeing his first Wife Um Ali and his Son Ali ! Aybak , by time, became more powerful & more aggressive towards his Wife "Shagaret aldorr" ,who prepared to kill him latter & she succeeded . His first Wife "Um Ali" wanted to revenge for her Husband ,so she planned to kill "Shagaret aldorr" by paying for the Palace Guards to kill her by beating her with Wooden Clogs till death ! 
To celebrate her death "Um Ali" ordered to make a dessert & to distribute among all Egyptians & This dessert was "Um Ali" !!


**Refrence for the Story : Wikipedia and the Facebook page and Chefindisguise Blog .





You can call Um Ali Puff pastry pudding or Filo pudding , as you mix all the beautiful ingredients together & the pastry sheets soak with milk & cream to be turned into a beautiful creamy pudding with some beautiful crunshy Nuts inside. You can Increase the Milk amount to have a liquidy ,lighter pudding , or increase the  Pastery Sheets to have a Thicker ,more dense Pudding . according to your own preference.


Put the Frozen Puff Pastry directly into the 200°C Oven for nearly 15-20 minutes till they Puff (like in Photo)
  ضع شرائح عجينة الباف باستري المجمدة في الفرن حوالي ربع ساعة حتى تنتفخ   


Cut the Puff pastry sheets into medium to large pieces & sprinkle your choice of Nuts on top.
قطع شرائح البف باستري لقطع متوسطه الحجم و ضعها في صينيه فخار للفرن ،و وزعي المكسرات المحمرة عليها 



Cover with Milk & cream ,than Top with some cream to get that Golden Brown color. The Ramikan on the right side is covered with a thin layer of cream 
غطي باللبن والكريمة و غطي الوجه بطبقة رقيقة من الكريمة لتحصلي على اللون الذهبي الجميل
(الطاجن على اليمين مغطى بتبقى خفيفة من الكريمة )


Ingredeints : (serves 6-8 )

nearly 300 gm Puff Pastry Sheets
250 ml cream (30% Fat )
750 ml Full cream Milk
1/2 to 1 Cup of Roasted Nuts & Raisins
3/4 cup Sugar
Vanilla

Preparation :

Prheat your Oven to 200 °C.
Cut the prepared Pastry Sheets into Pieces & put in you large Ramikan .
Sprinkle Nuts on top.
Over medium heat ,heat together Milk, Cream  (remove 3 Tablespoons to cover top latter ) , Milk & Vanilla.
Keep stirring till they get warm to hot.
Pour over the Puff Pastery Than cover top with the remaining 3 Tablespoons of cream.
Enter the Oven for around 15 minutes till you have a Golden Brown top.

*Serving :
Served Warm or cold ( I prefer warm ) , and you can add some extra milk ,if you eat it cold & heat it for seconds in Microwave because it gets thicker when it rests .


القصة وراء الاسم أم علي 

قصة أم علي قصة للاسف دمويه ماساويه  ! ترجع للعصر المملوكي في مصر من أيام عز الدين ايبك . عز الدين ايبك تزوج شجرة الدر بعد وفاة زوجها حاكم مصر الملك الصالح نجم الدين أيوب  . بالتالي أصبحت هي حكمت مصر لذكأها  و قوتها لمدة ٨٠ يوم كاملة ، حتى تزوجت عز الدين ايبك ، و أصبح هو أكثر قوه و صرامة معها خصوصا انها ابعدته عن زوجته الاولى و أم ابنه علي ، أم علي 
حست شجرة الدر بنفوذ زوجها ايبك و إنه سحب البساط من تحت أرجلها ، فدبرت مكيدة لقتله ،و نجحت . فحزنت زوجته الاولى أم علي ،و قررت تدبير مكيدة لها حتى يستحوذ ابنها علي ،على حكم مصر . فاعطت رشوة لحرس القصر لقتلها ضربا بالقباقيب الخشبية حتى الوفاء ، ثم احتفلت بصنع الكثير الحلوى من رقائق الرقاق أو الجلاش المخلوطة باللبن والكريمه و توزيعها على المصريين جميعا خصوصا الفقراء ، و سمت الحلوى أم علي.  

المصدر : الانترنت ،مذكور في النسخة الانجليزية فوق
 مرجع أخر لوصفة أم علي ،من صفحة نكهة عربية:
https://www.facebook.com/arabicflavour/photos/a.1581591332100847.1073741845.1574603926132921/1584525425140771/?type=1&hc_location=ufi 





المكونات : حوالي ٣٠٠ جم عجينة البف باستري (الملفيه ) تباع مجمدة جاهزة
٢٥٠ مل كريمه لباني ( نشيل منهم حوالي ٣ ملاعق كبيرة لتغطية الوجه ) + ٧٥٠ مل لبن كامل الدسم + ٣/٤ كوب سكر + فانيليا + ١/٢ لكوب كامل مكسرات محمصة حسب الرغبة 

الطريقة : كما في الصور ،تخبز البف باستري في الفرن و تقطع قطع متوسطة   الحجم و توضع في الطاجن الفخار و ننظر المكسرات فوقها
يسخن اللبن مع الكريمة (ما عدا ٣ ملاعق كبيرة ) مع السكر والفانيليا حتى يصبح دافئ أو سخن ، ثم يصب في الطاجن و نغطي من فوق بباقي الكريمه و نضع الطاجن في الفرن المسخن مسبقاً على درجة ٢٠٠ لمدة ربع ساعة تقريبا حتى يصبح الوجه ذهبي

*تقدم دافئة أو باردة ، إذا كنت باردة و تشربت جميع السوائل ، من الممكن تزويد كميه من اللبن و وضع طبق الغرف في الميكرويف للتدفئة